Previous achievement | Next achievement

( X. Kommunikation )

X60

Välstrukturerad presentation 1/2

Level Assessment
3 S

Muntlig framställning är lika viktig som skriftlig. En presentation kan lätt bli tråkig om den som talar är oengagerad, och en talares nervositet smittar av sig på åhörarna som då tänker på allt annat än budskapet. Att läsa innantill från ett papper är döden, även om den text man skrivit är fantastisk. Man måste göra den levande!

En talare som glider in i oväntade kläder eller har ett "tick" drar lätt uppmärksamheten till detta istället för till sitt budskap. Det kan vara en bra idé att undvika läderbyxorna (för någon definition av läderbyxor) och om det inte går, själv berätta varför man måste ha dem på sig just idag, så åhöraren får det ur sitt system.

En presentation har på samma sätt som en skriven text ett budskap och man måste vara noga med hur man lägger upp presentationen för att vara säker på att åhöraren kan följa med. Det blir ännu viktigare att berätta vad man skall säga, och sammanfatta hela tiden vad man har sagt.

Bilder är bra, speciellt om man tänker sig att de skall användas som studiematerial senare, men de kan lätt göra presentationen stelbent och inflexibel.

Som ämne skall du välja något som du själv är passionerad kring. (Vi har sett allt från Counter Strike-taktiker till hur man gör för att få gratis öl på nationerna.) Presentationen skall ta 7 minuter och vi räknar med ca 3 minuters muntlig feedback.

Fundera över vad för slags presentation du skall ge. Kolla t.ex. här för inspiration och vägledning.

Fundera över vad du tycker är svårt med en presentation och fokusera på det. Tycker du att det är svårt att berätta en sammanhängande historia -- jobba med det. Är det svåra att stå inför folk -- jobba med det.

Några tips:

Du kommer att presentera både inför andra studenter och lärare. Anmälan till presentationstillfällen kommer ut i Piazza. Dessa tillfällen kommer att vara parallella med uppföljningsmöten eller lektioner.

Ge gärna kommentarer och rapportera buggar (klicka på den senaste commiten)

Edit | Back